Historie těstovin

Ve vzpomínkách vidím babiččiny nudle s mákem - ještě zavlhka krájené placky stočené do ruliček. Nudle, vyrobené babičkou, hustě posypané mákem a zalité rozpuštěným máslem. To byla dobrota.
Kouzlo domácí těstoviny bylo zničeno školními a závodními jídelnami. Nudle, kolínka, fleky a flíčky, uprostřed syrové a slepené a na okraji rozvařené, se staly pouhou poživatinou. Umění dobrých nudlí, jaké uměla moje babička, zmizelo.
Učíme se nahrazovat laciné kvalitním; do našich kuchyní, srdcí a žaludků vstupují italské těstoviny. Krátce se vaří, jsou žluté a chutnají. Dobrota na talíři se stává zpěvem bel canto chuťového vnímání.
Italské kulinářské umění zrcadlí dějiny. Těstoviny jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Vaření „lagane”, což jsou dnešní lasagne, je známo již v 1. století.
V 8. století po invazi Arabů na Sicílii se poprvé objevily nudle„makarony“, jak je pojmenovali Arabové.
Na jihu Itálie se v r. 1839 těstovina poprvé spojila s rajským jablkem. Tento svazek dal gastronomii kulinářský impuls. Objevily se desítky tvarů těstovin, desítky barev a variace chutí italských rajčatových omáček. Podle italských zákonů pasta (těstovina) musí být vyrobena a sušena jen z pšenice Triticumdurum. Pšenice Triticumdurum se mlela v kamenných mlýnech Etrusků a Římanů a míchala se do těst. Durum mouka a durum semolina (krupice) je základní surovinou na výrobu těstovin, které se vaří podle italské tradice - na skus (al dente). Každý region Itálie má své tvary, barvy a chutě. Těstovina se vaří, dusí,peče, používá místní potravinové zdroje a tím rozšiřuje bohatost chuťových variací. Každá italská domácnost má svůj recept na těstoviny, který se předává z generace na generaci. Je známo, že Ital sní za rok asi 60 kg těstovin. Těstoviny jsou celosvětově nejvíce žádaný vývozní artikl Itálie. 

Pavla Stine

Těstoviny Pasta Fidli

CHCETE VĚDĚT, CO NOVÉHO NABÍZÍME?
Zadejte email, na který můžeme informace pravidelně zasílat.


 

OBJEDNÁVEJTE ON-LINE
jednoduše a rychle pomocí našeho nového objednávkového formuláře >>